Ankthi, depresioni dhe stresi prekin studentët e universitetit më shumë se kolegët e tyre që punojnë. Sipas hulumtimit të kryer nga University College London, i publikuar në vitin 2023 në revistën Lancet public health, pa u regjistruar në universitet, moshat 18 dhe 19 vjeç do të reduktonin rrezikun e ankthit dhe depresionit me 6%. Arsyeja? Barra financiare e studimeve, e cila shpesh detyron punën me kohë të pjesshme, dhe shqetësimi për rezultatet. Në Itali, sipas Istat, 33% e studentëve të universitetit vuajnë nga ankthi dhe 27% nga depresioni. Shumë prej tyre rrezikojnë të tërhiqen nga shoqëria dhe të heqin dorë nga studimet e tyre, me shkallën e braktisjes së shkollës vazhdimisht në rritje (duke arritur kulmin në 7.3% në 2022, të dhënat e Mur). Disa shkojnë në ekstreme: nga rreth 200 vetëvrasje vjetore mes atyre nën 24 vjeç, shumica dërrmuese përfshijnë studentë të universitetit (Istat).

Ankthi i performancës dhe ndjenja e pasigurisë janë kambanat e para të alarmit. Dhe përgjegjësitë, sipas të përfshirëve drejtpërdrejt, duhet t’i atribuohen një universiteti shumë të ftohtë dhe të largët.

Kështu, të kushtëzuar nga kjo shpatë e Damokleut, studentët i përjetojnë provimet si pengesa të pakapërcyeshme. “I somatizoj të gjitha shqetësimet e mia – rrëfen Elena, 23 vjeçe, studente e inxhinierisë në Firence –. Duke mos parë fundin e programit, i grumbulloj orët para librave dhe ndihem në ankth: gjëja e parë që humbet janë interesat, pastaj jeta shoqërore. Duket si një bllokim që krijon vetëm probleme psikologjike”.

Për t’i shpëtuar labirintit të mendimeve mbytëse, studentët kërkojnë ndihmë të përhershme psikologjike në të gjitha universitetet. “Brezi ynë jeton në një gjendje të pasigurisë së vazhdueshme – shpjegon Camilla Piredda, koordinatore kombëtare e Unionit Universitar (Udu) –. Sot, të mos shkosh në universitet do të thotë të jesh një dështim: dhjetëra vetëvrasje janë simptoma e qartë se ne rritemi me idenë e gabuar se çfarë është një rrugë arsimore.”

Duke u mbështetur tek përvoja europiane, duke parë nevojën e studentëve për një mbështetje më të madhe për ti ardhur në ndihmë nevojave dhe kërkesave të tyre në fakultetin e Drejtësisë në Universitetin e Tiranës është ngritur zyra e mbështetjes psikologjike.

Për informacione mund të drejtoheni tek zyra e mbështetjes psikologjike, në katin e parë, në mjediset e Klinikës së Ligjit, ose mund të kontaktoni tek posta elektronike në adresën psikologu@fdut.edu.al

Ky artikull eshte përshtatur për studentët e fakultetit të drejtësisë  dhe mbrohet nga të drejtat e autorit.

https://www.avvenire.it/attualita/pagine/universitari-il-grande-malessere-risposte-al-dis

 

Leave A Comment